اصول اخلاقی در نگارش مقالات علمی و پژوهشی و مقالات ISI
قبل از نوشتن و ارائه دادن یک مقاله علمی به ژورنال و در حقیقت قبل از شروع تحقیق، محقق باید اصول اخلاقی (Ethics) پایه برای تولید علم و نشر آن بداند. بعضی از این شیوه ها ممکن است واضح باشند یا نباشند بنابراین در این بخش، به آن پرداخته خواهد شد. دانشجویان فارغ التحصیل و دیگرانی که به دنبال اطلاعات بیشتر در اصول اخلاقی انتشار مقالات علمی هستند می توانند از مرجع زیر که شامل موارد راهنمایی و مطالعه موردی می باشد، استفاده نمایند.
On Being a Scientist: Responsible Conduct in Research (Committee on Science. Engineering and Public Policy, 1995)
اعتبار و صحت
تحقیقاتی که در ژورنال ها گزارش می شوند باید به درستی انجام شده باشند و تا حد ممکن واضح و مهم باشند. هنوز هم مواردی وجود دارند که نویسنده بدون آنکه هیچ تحقیقی انجام دهد به آسانی بتواند داده های موجود در مقاله را به صورت جعلی به وجود آورد. واضح است چنین روشی غیر اخلاقی می باشد. این موارد می تواند پیگیری قانونی داشته باشد و در مقالات علمی جایگاهی ندارد.
دیگر شیوه های رایج تر امروزی عبارتند از : انحراف کم یا زیاد از واقعیت داده ها، حذف بعضی از داده های دور از انتظار از گزارش مطالعات، آماده کردن شکل ها به صورتی که بر روی آنها تغییر انجام شود، یا برعکس آن یعنی یکسان سازی نتایج می باشد. اگر شک در داده های مطالعاتی خود دارید بهتر است برای راهنمایی به دنبال دانشمندان با تجربه ی رشته ی خود بروید و بتواند در تحلیل داده ها و مشکلات آن به شما کمک کند.
به تحقیقاتی که به تجزیه و تحلیل آماری نیاز دارند، به یک گزارش شامل استفاده ی صحیح از دستورالعمل های آماری نیاز می باشد. بنابراین اگر در نتایج مشکوک هستید با چند استاد آمار مشورت کنید. بهتر است در زمانی که هنوز در حال طراحی اولیه تحقیق هستید در مورد جمع آوری داده های مناسب و همچنین نحوه آنالیز داده ها از آنها کمک بگیرید. از سوی دیگر زیر پا گذاشتن اصول اخلاقی در نوشتن مقاله هم باعث اتلاف منابع و زمان گردد.
اصالت (Originality)
همچنین، اصالت به معنای پرهیز از (تقسیم علم ) می باشد. تقسیم علم را می توان انتشار چندین مقاله به جای یک مقاله دانست. دانشجو و محقق خوب، به یکپارچگی و صحت تحقیق خود احترام می گذارند و برای منتشر کردن، آنها را بی اندازه تقسیم نمی کند. دانشگاه های باکیفیت برای ارتقای اعضای هیئت علمی و درخواست بورس دانشجویان و همچنین کمیته های خوب کاریابی به کیفیت مقالات چاپ شده نگاه می کنند و تعداد مقالات ملاک مهمی برای آنها نمی باشد. هیچ گاه با تکه تکه کردن یک مقاله خوب و با کیفیت پایین چاپ کردن آنها، فریب نخورید.
کسب اعتبار
یک دانشمند خوب کار خود را بر روی کارهای دیگر می سازد ولی هیچ گاه با استفاده از کار دیگران به نام خود، اعتبار کسب نمی کند. اگر در مقاله ی شما ایده ها و اطلاعاتی وجود دارد که از آن شما نیست، حتما منبع آن را ذکر کنید. همچنین اگر از گفتار دیگران استفاده کرده اید یادتان باشد که حتما آنها را در علامت نقل قول بگذارید (یا اگر نقل قول بسیار طولانی می باشد آن را برجسته کنید) و یک مرجع را ذکر نمایید. در غیر این صورت شما مرتکب سرقت ادبی (Plagiarism) شده اید. برای جلوگیری از سرقت های ادبی غیر عمدی هنگامی کار دیگران استفاده یا چاپ یا دانلود می کنید مطمئن باشید که شامل اطلاعات در مورد منابع آن هم باشد تا آنها را ذکر کنید.
اگر مطمئن نیستید که برای یک سری از گفتارها از علامت نقل قول استفاده کرده اید آن را انجام دهید. اگر در جایی علامت نقل قول لازم نباشد یک ویرایشگر در ژورنال می تواند به آسانی آن را حذف کند. اگر نقل قول در جایی که لازم است وجود نداشته باشد شاید در حقیقت ویرایشگر نتوانسته باشد آنها را پیدا کند. (تا هنگامی که شاید خواننده ی دوم آن را بیابد) یا ممکن است به این حقیقت شک داشته باشد و از این رو درخواستی را برایتان می فرستد که نیازمند صرف وقت برای تحقیق می باشد. هوشیار باشید و بنابراین خود را از خجالت کشیدن و کارهای اضافه دور نگه دارید.
در این بخش سایت هایی جهت بررسی میزان همپوشانی یا Plagiarism مقاله خود با سایر تحقیقات معرفی شده است:
همچنین مطمئن باشید که اسم خود را در ابتدای مقاله به صورت کامل آورده باشید. باید به یاد داشته باشید که در بخش سپاسگزاری مقاله باید از منابعی که از آنها کمک گرفته اید و یا از حامیان خود نامی به میان آورید.
تدابیر اخلاقی در برابر انسان ها و حیوانات استفاده شده در تحقیق (نمونه های پژوهش)
اگر تحقیق شما شامل مضامین انسانی و حیوانی باشد، ژورنالی که مقاله ی خود را به آن ارسال می کنید، احتمالا به اسنادی نیاز دارد تا با اصول اخلاقی رفتار کند. قبل از اینکه مطالعه ی خود را آغاز کنید مطمئن باشید که تمامی چیزهای مورد نیاز را با توجه به تحقیقات انسانی و حیوانی به دست آورید. (هر کشور دستورالعمل خاص خود را دارد) سپس در مقاله ی خود با توجه به این مسائل توضیحاتی را آماده کنید. برای راهنمایی بیشتر دستورالعمل های نویسندگان را در ژورنالی که قصد دارید مقاله خود را به آنجا ارسال کنید، ببینید. یا از نمونه مقاله های شبیه تحقیقتان که در ژورنال مورد نظر چاپ شده است استفاده کنید. اگر شک دارید، می توانید با دفاتر ناشر ژورنال تماس بگیرید.